Een batterij omvormer wordt geplaatst naast een bestaand zonnepanelen systeem en wordt gewoon aangesloten op een eigen groep in de meterkast. Het vormt ‘overtollige’ zonnestroom, die anders aan het net terug geleverd zou worden, om naar gelijkstroom.

Gelijkstroom

Deze gelijkstroom gaat naar de passende batterij, die je naast de omvormer plaatst en aan de batterij omvormer hebt gekoppeld. Is je batterij vol en verbruik je geen stroom van je zonnepanelen? Dan gaat de rest gewoon terug het net in. Heb je stroom nodig, maar schijnt de zon niet? Dan dan pak je eerst stroom van je batterij, en als dat niet genoeg is, krijg je stroom van het net. Wij bieden de volgende merken aan; Growatt, StorEdge, SMA en Enphase.

Growatt

Growatt SPA is de batterij omvormer van Growatt. Het is de ideale oplossing gezien de Growatt SPA batterij omvormer de zonnepanelen, batterij en het net perfect op elkaar afstemt. Hij heeft geen ventilator of transformator waardoor hij fluisterstil is!

Growatt SPA 3000
1-fase Batterij omvormer

€1,065.00  incl. BTW

Growatt SPA 4000
3-fase Batterij omvormer

€1,590.00  incl. BTW

Growatt SPA 6000
3-fase Batterij omvormer

€1,740.00  incl. BTW

Growatt SPA 7000
3-fase Batterij omvormer

€1,850.00  incl. BTW

Growatt SPA 8000
3-fase Batterij omvormer

€2,375.00  incl. BTW

Growatt SPA 10000
3-fase Batterij omvormer

€2,534.00  incl. BTW

StorEdge

De StorEdge AC-gekoppelde 1-fase een handige oplossing in combinatie met de StorEdge interface SESTI om van je bestaande set een opslagsysteem te maken. Je kan hem in gebruik nemen door middel van de SetApp van SolarEdge dus hetzelfde gebruiksgemak van de SolarEdge omvormer die je al hebt hangen.

StorEdge AC-gekoppelde 1-fase 3680 HD-Wave

€499.00  incl. BTW

StorEdge AC-gekoppelde 1-fase 5000 HD-Wave

€650.00  incl. BTW

StorEdge interface SESTI S2

€750.00  incl. BTW

StorEdge interface SESTI S4

€1,850.00  incl. BTW

Growatt SPA 8000
3-fase Batterij omvormer

€2,375.00  incl. BTW

Growatt SPA 10000
3-fase Batterij omvormer

€2,534.00  incl. BTW

SMA

De SMA Sunny Boy Storage zorgt ervoor dat de stroom van je zonnepanelen set wordt omgezet in het voltage dat de batterij nodig heeft om op te laden. De Sunny Island is de accu omvormer, en andersom. Omdat de Sunny Boy Storage is aangesloten op het elektriciteitsnet, kan het in een andere ruimte worden geïnstalleerd dan uw PV-omvormer!

SMA Sunny Boy Storage 2.5 batterij-omvormer

€1,306.20  incl. BTW

SMA Sunny Boy Storage 3.7 batterij-omvormer

€2,147.25  incl. BTW

SMA Sunny Boy Storage 5.0 batterij-omvormer

€2,413.95  incl. BTW

SMA Sunny Boy Storage 6.0 batterij-omvormer

€2,614.50  incl. BTW

Sunny Island 4.4M

€2,659.00  incl. BTW

Sunny Island 6.0H

€3,049.00  incl. BTW

Sunny Island 8.0H

€3,349.00  incl. BTW

Enphase

Enphase heeft als enige merk een thuisbatterij met ingebouwde micro omvormer. Dit is een batterijsysteem dat AC-zijdig is gekoppeld met het PV systeem. Het ontwerp van deze batterij is dusdanig compact dat er eenvoudig meerdere batterijen geplaatst kunnen worden om de gewenste batterij capaciteit te creëren. Dit is technisch gezien net zoals je dit gewend bent van Enphase bij de micro-omvormers voor PV panelen. Bij de Enphase batterij moet er gebruik worden gemaakt van de Envoy-S Metered zodat het systeem in staat is de verschillende energiestromen te meten en daarmee te bepalen wanneer de batterij geladen of ontladen moet worden.

  • Ingebouwde micro omvormer
  • AC-gekoppeld systeem dus toepasbaar i.c.m. alle merken PV-Systemen
  • Compact ontwerp
  • Makkelijk te installeren door één persoon
  • Veilig door de lage voltages en lithium ijzer fosfaat cellen

AC aansluiting batterij omvormer

Een batterij omvormer wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Zo behoudt hij  1/3e selectiviteit aan. Dat houdt in dat je bij een 1×35 ampère netaansluiting maximaal 20 ampère zekeringen kunt plaatsen, en de AC stroom dus niet boven de 20 ampère uit mag komen. Heb je een 3×25 ampère netaansluiting en plaats je een 1-fase 
batterij-omvormer? Dan kun je maximaal 16 ampère groepen plaatsen, en kom je dus op maximaal 3680 watt batterijomvormer vermogen uit.

Bij een 3-fase netaansluiting kun je ook voor een 3-fase batterij-omvormer kiezen, of voor een batterijomvormer per fase. Met deze laatste optie heb je meer vrijheid, omdat een 3-fase omvormer het vermogen over de 3 fasen verdeelt. Een combinatie van 3 losse 1-fase omvormers kan beter op het verbruik worden afgestemd. Het nadeel van deze oplossing is dat je ruimte moet hebben voor 4 omvormers en 3 batterijen.

Welke capaciteit heb ik nodig?

Het is best een kunst om de juiste capaciteit bij je verbruik te selecteren. Als je weinig zonnepanelen hebt en een groot verbruik, waardoor je alle zonnestroom direct verbruikt, heeft toevoeging van opslag wellicht weinig zin. Verbruik je regelmatig minder stroom dan je zonnepanelen opwekken, maar wil je ’s avonds en ’s nachts ook stroom beschikbaar hebben? Dan moet de batterij-omvormer de batterij snel genoeg kunnen laden met de ‘overtollige’ zonnestroom, zodat de volledige capaciteit van de batterij wordt gebruikt.

Bijpassende thuisaccu kiezen

Hoeveel volt de batterij maximaal mag produceren en hoeveel ampère de batterij-omvormer maximaal gaat trekken, is van belang. Er zijn hoog-voltage batterijen en laag-voltage batterijen die goed op elkaar afgestemd moeten worden. Ook moet er hierbij naar het type batterij worden gekeken, meestal zijn dit lithium-ion batterijen. Vaak is er communicatie met de batterij nodig. Zo wordt de veiligheid van het systeem gewaarborgd. Vaak gaat dit middels een CAN bus protoco l.

Monitoring en merk omvormer

Er zijn verschillende merken batterij-omvormers. Omdat het een losse omvormer is, maakt het voor de werking niet uit of je zonnepanelen omvormer van hetzelfde merk is als je batterij-omvormer. Voor de monitoring van de set maakt het wel verschil. Elk omvormer merk heeft zijn eigen app met grafieken over de opbrengst van de zonnepanelen. Plaats je van datzelfde merk ook een batterij-omvormer? Dan zie je vaak de data van je verbruik en opslag in dezelfde grafiek.