Een Tigo optimizer is te combineren met de meeste string omvormers en kan worden toegepast op dat ene paneel dat minder opbrengst genereert. Optimaliseer je zonnepanelen door middel van de kleine en gebruiksvriendelijke producten van Tigo Energy.

Hoe werkt een Tigo optimizer?

De optimizers van Tigo werken samen met bijna alle stringomvormers. Ze communiceren dus niet echt met de omvormer. Maar hoe zorgen ze er dan voor dat de string beter gaat functioneren? De optimizer houdt het amperage in de string op peil en laat het voltage van het zonnepaneel zakken. Het wattage wat het zonnepaneel nog wel kan produceren wordt dus gewoon opgenomen door de string, zonder dat hij de rest beïnvloedt!

Let er op dat als je Tigo’s toepast, de andere zonnepanelen in de string het opstartvoltage voor de omvormer moeten kunnen produceren. Doordat de optimizer het amperage hoog houdt, zakt het voltage. De vuistregel is: rust niet meer dan 1/3e van de string uit met Tigo optimizers. Dat heeft te maken met de opstartspanning van je omvormer. Tigo optimizers houden het amperage hoog om de rest van de string door te laten produceren. Automatisch gevolg is dat het voltage voor dat paneel zakt. De panelen in de string zónder optimizers moeten dus het opstartvoltage van je omvormer kunnen produceren. Tenzij je een SMA omvormer hebt. Dan kun je wel alle zonnepanelen van optimizers voorzien.

Hoe installeer ik mijn Tigo Optimizer?

Het eerste wat je ziet aan de optimizer is het zwarte kastje. Hierin zitten de technische elementen die ervoor zorgen dat de Tigo zijn werk kan doen. Daaraan zitten twee clipjes. Deze schuif je achter het paneel aan het paneelframe. De installatie verloopt dus zonder boutjes en moertjes! Uit het zwarte kastje komen vier kabels met daaraan MC4 connectoren. De korte kabels klik je aan het zonnepaneel dat je wilt optimaliseren. Met de lange kabels koppel je het zonnepaneel weer naar links en rechts in de string.

Tigo optimizers zijn dus echt plug en play!

Tigo Energy TS4-A
Optimizer

€50.00 incl. BTW

Tigo Cloud Connect Advanced Kit

€270.00  incl. BTW

Plug voor connectie SMA met ingebouwde CCA

€15.00  incl. BTW

Tigo Access Point Wireless Communication Unit

€69.00  incl. BTW

UTP kabel CAT6
per meter

€2.00  incl. BTW

Kan ik de optimizers ook monitoren?

Jazeker, dat kan! Om Tigo te kunnen monitoren is een Tigo Cloud Connect Advanced (CCA) en een Tigo Access Point (TAP)  nodig. De Tigo Optimizers kunnen draadloos met de TAP communiceren. Deze TAP verbind je met een LAN kabel aan de CCA, welke draadloos of via wifi aan de router gekoppeld is. Bij SMA Smart Connected omvormers is de CCA al ingebouwd en heb je enkel nog de TAP nodig met de juiste plug .

SMA en Growatt hebben beide de monitoring van de Tigo’s in hun monitoring omgeving opgenomen. Je hoeft dus niet in verschillende monitoring omgevingen te kijken, maar je hebt alles mooi op één plaats.

Meer informatie?