Zakelijk zonnepanelen leasen? Dat kan! Met de interessante regeling van De Jong Solar geniet je van de voordelen van zakelijke zonnepanelen, zonder flinke investeringen te hoeven doen.

Wanneer zakelijke zonnepanelen leasen?

Als je genoeg geld hebt om zonnepanelen te kopen, is dat altijd de betere keuze. Maar dat gaat niet altijd. Misschien heb je net een duur pand gekocht of een nieuwe productiehal ingericht. Wat de reden ook is, je hebt even iets minder te besteden. Dan is het leasen van zakelijke zonnepanelen een ideale oplossing. Je hoeft niet te investeren, hebt geen gedoe, maar wel de voordelen van zakelijke zonnestroom.

De EIA maakt investeren leuker

EIA staat voor Energie-investeringsaftrek. Daarmee kun je als bedrijf fiscaal voordeel krijgen als je in zonnepanelen investeert. Daarnaast heb je natuurlijk de voordelen die zonnepanelen je sowieso al opleveren, zoals de lagere energierekening.

Wat is de EIA-subsidie?

Ondernemers en bedrijven kunnen de EIA-subsidie gebruiken bij de aanschaf van zonnepanelen. Onder bepaalde voorwaarden mag je via de EIA meer dan de helft van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Hoe werkt de EIA-subsidie?

Je moet de EIA-subsidie binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aanvragen. Vervolgens wordt er gekeken of je voldoet aan alle voorwaarden. Is dat het geval, dan kun je 45% van de kosten van de investering aftrekken van de fiscale winst van je bedrijf.

Voorwaarden EIA-subsidie

In het geval van zonnepanelen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen om de EIA-subsidie te krijgen:

  • Het gezamenlijk piekvermogen ligt boven de 15 kW
  • Je hebt een aansluiting van gelijk of minder dan 3 x 80 ampère

Als je aan deze eisen voldoet, vallen alle kosten onder de EIA. Dus ook de kosten voor de aansluiting op het elektriciteitsnet, een actief zonvolgsysteem of een accumulator. Voor alles geldt een maximum van €750,- per kW piekvermogen. 

Rekenvoorbeeld EIA-subsidie

Je koopt voor € 33.000,- zonnepanelen voor je bedrijf. Het totale piekvermogen is 30 kW en je hebt een aansluiting van
3 x 65 ampère. Je voldoet dus aan alle voorwaarden voor de EIA. Omdat je € 1100,- per kW piekvermogen betaalt, mag je niet het hele bedrag aftrekken. In dit geval mag je 30 kW x € 750,-/kW gebruiken. Dat is € 22.500,- in totaal. Van dit bedrag mag je 45% (percentage in 2020) opvoeren als aftrekpost. Dat komt neer op € 10.125,-! 

EIA-subsidie aanvragen

Wil je de EIA-subsidie gebruiken voor het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen? Dan moet je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht een aanvraag doen. Dat gaat via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvoor heb je eHerkenning nodig, een DigiD voor je bedrijf. Let er bij het aanvragen op dat je het totale vermogen van de zonnepanelen in kW doorgeeft. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor zakelijke zonnepanelen

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is, net als de EIA-subsidie, een fiscale regeling. Dat betekent dat je belastingvoordeel kunt behalen bij het investeren in zonnepanelen voor je bedrijf. De overheid wil namelijk stimuleren dat je investeert in bedrijfsmiddelen. Zonnepanelen zijn net zo goed bedrijfsmiddelen als monitors en bureaustoelen.

Wat is de KIA-regeling?

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is elke ondernemer wel eens tegengekomen. Het is een aftrekpost die je onder bepaalde voorwaarden kunt toepassen op alle bedrijfsmiddelen waar je in investeert. Zo verlaag je de fiscale winst, wat je onder de streep voordeel oplevert.

Hoe werkt de KIA-subsidie?

De KIA mag alleen toegepast worden als je in 1 jaar tussen de € 2.301,- en € 314.673,- investeert in bedrijfsmiddelen. Zonnepanelen vallen alleen onder deze regeling als ze aangemerkt worden als bedrijfsvermogen en zakelijk worden gebruikt. Daarnaast moet een investering minimaal € 450,- zijn. Zogenaamde ‘geïntegreerde’ zonnepanelen geven geen recht op de kleinschaligheidsaftrek.

Het percentage dat je af mag trekken van de fiscale winst hangt af van de hoogte van de investering. Tot zo’n € 55.000,- gaat het om 28% van het investeringsbedrag. Daarboven wordt het voordeel iets kleiner, tot de grens van € 314.673 is bereikt.

Subsidie stapelen

Het mooie van de kleinschaligheidsaftrek is dat je het met de EIA mag combineren. Dat betekent dat de investering in zonnepanelen voor meer dan 80% fiscaal aftrekbaar is. En dan hebben we het nog niet over het geluk wat je elke keer weer voelt als de energierekening binnenkomt. Die is namelijk een heel stuk lager dan je nu gewend bent.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek aanvragen

Je hoeft de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek niet aan te vragen of te melden. Je boekhouder of accountant kan de kosten van de investering gewoon verwerken in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dus gooi de bonnetjes niet gelijk weg, want dat kan je een hoop geld kosten! 

Meer informatie?