Begin met het opwekken van je eigen stroom! Dat kan door te investeren in zonnepanelen. Benieuwd wat de voordelen zijn, wat het kost en hoeveel geld je bespaart? Bij De Jong Solar leveren wij alleen de beste kwaliteit zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen voor  zonnepanelen op het dak en dat is niet voor niets. Ze hebben ontzettend veel voordelen. Zo zijn zonnepanelen niet alleen aantrekkelijk voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Dat is niet het enige, want een zonnepanelen systeem biedt nog vele andere voordelen:

Geld besparen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je veel geld bespaart. De zon geeft gratis energie, wat betekent dat de kosten van de energierekening een stuk lager worden. Het is natuurlijk eerst een investering, maar vaak heeft u dit al binnen 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus dat is 15 jaar lang gratis energie. Kortom: het aanschaffen van zonnepanelen is de investering meer dan waard.

Daglicht

In tegenstelling tot wat de naam insinueert, is er geen direct zonlicht nodig om energie op te wekken met zonnepanelen. Alleen daglicht is al voldoende. Bij bewolkt weer leveren zonnepanelen ook stroom. Zo heb je het hele jaar profijt van een zonnepanelen systeem op uw dak.

Terug leveren van energie

Wek je op een zonnige dag meer energie op dan dat je verbruikt? Dan wordt dit teruggegeven aan het stroomnetwerk. Hier krijg je een vergoeding voor, waardoor je extra profiteert van uw zonne-energie. Dit heet salderen en de huidige  salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023.

Goed voor het milieu

Het opwekken van zonne-energie is goed voor het milieu. Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Bovendien vervuilt het opwekken van duurzame zonne-energie de lucht niet. Wist je dat je met 10 zonnepanelen op het dak 1.400 kilo CO2 per jaar bespaart?

Subsidie

De overheid beloont woningeigenaren die voor groene energie kiezen met een subsidie. Het installeren van zonnepanelen valt daar ook onder. Doordat je bij de aanschaf van zonnepanelen geld (terug)krijgt, heb je de investering nog sneller terugverdiend.

Waarde van het huis stijgt

Als je zonnepanelen op het dak van je woning installeert, betekent dit automatisch dat het energielabel omhooggaat en de woning meer waard wordt. Het hebben van zonnepanelen spreekt eventuele nieuwe kopers van de woning aan, dus het wordt ook nog eens makkelijker om de woning te verkopen.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Naast voordelen, zijn er natuurlijk ook altijd een paar nadelen. Gelukkig wegen die niet op tegen alle voordelen, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn.

Is het dak geschikt?

Helaas is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Er zijn namelijk een paar eisen waaraan het dak moet voldoen. Zo moet er minimaal 10 m² oppervlak beschikbaar zijn. Het liefst moeten de panelen naar het zuiden kunnen richten. Ook zou een hoek van 36 graden optimaal zijn. Verder is niet iedereen gecharmeerd van een dak vol zonnepanelen. Het wordt gelukkig wel steeds normaler om zonnepanelen op het dak te hebben.

Een hele investering

De aanschaf van een paar zonnepanelen kost in één keer een hoop geld. Zo ben je al snel een paar duizend euro’s kwijt. Maar het wordt niet voor niets een investering genoemd: het verdient zich in ongeveer 10 jaar tijd terug. Daarna maak je alleen maar winst. De meeste zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee.

Extra groep in meterkast

Als je meer dan drie panelen aanschaft, moet er een extra groep in de meterkast worden geplaatst. Dit is gelukkig een eenmalige aanpassing, maar kost vaak wel meer dan honderd euro. Wij kunnen gemakkelijk je meterkast aanpassen.

Wat zijn de benodigdheden om zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen zijn vaak binnen één dag op het dak gelegd. Je hoeft voor het plaatsen zelf niets voor te bereiden. Het is wel handig om van tevoren het volgende te checken:

  • is de meterkast geschikt om de geleverde zonnestroom te registreren? Dit kun je via jouw netbeheerder bekijken.
  • zorg je ervoor dat je de zonnepanelen na plaatsing aanmeldt bij je netbeheerder en energieleverancier? Zo krijgt je een vergoeding voor de levering van de eigen opgewekte zonnestroom.
  • de omvormer. Zonnepanelen maken gelijkstroom aan waar je in huis niks aan hebt. De omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbare stroom voor de woning.
  • de kwaliteit van de bekabeling. Het is erg belangrijk om de zonnepanelen op het dak te bevestigen met een degelijke, geschroefde onderconstructie.

Wat kost een zonnepaneel installatie?

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Voor een zonnepaneel met een totaal vermogen van 325 Wattpiek (Wp), betaal je nu gemiddeld €200,- à €230,- exclusief btw. Uiteraard verschillen de exacte kosten van zonnepanelen per merk en type.

Maar met alleen zonnepanelen ben je er niet. De gemiddelde prijs van een zonnepaneel per Wattpiek inclusief omvormer en installatie ligt volgens  Milieu Centraal rond de €1,52. Dat wil zeggen dat een installatie van 10 zonnepanelen à 325 Wattpiek gemiddeld €4.940,- (excl. btw) kost.

Tegen de laagst mogelijke prijs zonnepanelen kopen, betekent vaak dat er méér zonnepanelen nodig zijn om tot hetzelfde vermogen te komen. Hiervoor is meer geschikt dakoppervlak én montagemateriaal nodig. Het is daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar wat zonnepanelen kosten, maar naar het totale kostenplaatje.

Krijg je subsidie voor zonnepanelen?

Energiebesparende maatregelen maken het huis comfortabeler en verlagen de energierekening. Maar om je woning te verduurzamen, heb je wel geld nodig. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, wat scheelt in kosten. Ook zijn er leningen met gunstige voorwaarden en kan je vaak extra geld lenen via uw hypotheek.

De subsidie op zonnepanelen is helaas gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zo kan je gebruik maken van de  Energiebespaarlening. Deze speciale lening biedt de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen om te investeren in een duurzamer huis. Verder kan je bij zonnepanelen de btw die je betaalt over de aankoop en installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Bij een set van 10 panelen voor €5.000,- levert de btw-teruggaaf uw €790,- op.

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

De kosten geef je één keer uit, maar elk jaar heb je profijt van de besparing. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf opwekt met gratis zonlicht, hoef je tenslotte niet te kopen van het energiebedrijf. Stroom die je niet meteen verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Daar krijgt je een vergoeding voor, waardoor je extra profiteert van jouw zonne-energie.

De maximale opbrengst hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Zo heeft de richting waarin ze liggen en de hellingshoek invloed op de opbrengst. Zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden, hebben de hoogste opbrengst. Liggen de panelen met dezelfde hoek op het oosten of westen? Dan is de opbrengst ongeveer 20% lager, op het noorden zelfs 45% lager.